In 2022 verschijnt bij gelegenheid van de opening van het Kindcentrum Bekkerveld het fotoboek “Van Mijnschool tot Kindcentrum”. Dit fotoboek behandelt aan de hand van talrijke foto’s de 100-jarige (bouw)geschiedenis van de voormalige HTS-gebouwen aan het Bekkerveld en de Dr. Jaegersstraat in Heerlen. Momenteel wordt het gebouw aan het Bekkerveld verbouwd tot Kindcentrum.

U kunt het fotoboek “Van Mijnschool tot Kindcentrum” nu al bestellen via Boekhandel Van der Velden Van Dam aan de Promenade nr. 153 in Heerlen of digitaal via www.madamevandam.nl. Het boek gaat € 19,95 kosten. De oplage is beperkt; dus wees er snel bij!

Let op: op de website van Boekhandel Van der Velden Van Dam staat dat boeken de volgende dag kunnen worden opgehaald, voor zover leverbaar. Dit boek is dus pas leverbaar in 2022.

Vul in het formulier van de boekhandel bij “Bericht” ook de naam van het boek (Van Mijnschool tot Kindcentrum) en het aantal gewenste exemplaren in.

De oudste delen van het gebouw stammen uit 1920/1921 en werden gebouwd als Mijnschool. Begin jaren veertig vond een uitbreiding plaats en werd hier de MTS en vanaf 1957 de HTS ondergebracht. In 1998 verhuisde de HTS naar Nieuw Eyckholt en kwamen de gebouwen leeg te staan. Na meer dan 20 jaar leegstand besloot de gemeenteraad van Heerlen in februari 2019 om in de gebouwen aan het Bekkerveld een Kindcentrum onder te brengen. Hiertoe wordt het oude gebouw momenteel opgeknapt en wordt aan de achterzijde van dat gebouw een nieuwbouw gerealiseerd. Aan de Dr. Jaegersstraat gaat Wonen Limburg huurwoningen realiseren.

In het fotoboek komen alle facetten uit de periode van 100 jaar aan de orde. De eerste stadsarchitect, tevens architect van de oudste delen van het gebouw, de eerste schooldirecteur, de school tijdens de oorlog, de Sinaasappelopstand tegen de Duitse bezetter, het conciërgegezin dat jarenlang bij de boomgaard achter de school woonde, de studentenverenigingen, de vleermuizen op zolder, het gebruik van Mijnwater voor de verwarming/koeling van het Kindcentrum, de leien op het dak, de Kunradersteen in de muren, de Soos in de kelder, de leslokalen op zolder, de machines in de hallen waarvan er een de bijnaam “Buurmans Groot Verdriet” had, het over de grens smokkelen van de eerste schoolcomputer, de bewoners en kunstenaars in de tijd dat het gebouw leegstond en vele andere gebruikers in de loop van de afgelopen eeuw. En natuurlijk: de verschillende bouwers: sloper, aannemer, constructeur, architect, projectleider, uitvoerder, ontwerper, enzovoorts. Een veelzijdige geschiedenis vertelt in honderden foto’s.

Het fotoboek dat in een beperkte oplage verschijnt, wordt een bijzonder fraai naslagwerk en salontafelboek:

  • Titel: Van Mijnschool tot Kindcentrum
  • Uitgever: INNOVO Heerlen
  • ISBN nr.: 9789090348360
  • Aantal pagina’s: 264
  • Formaat en afwerking: ongeveer 30 x 30 cm. met een harde kaft. Het gehele boek in full colour
  • Foto’s: Mat Snijders van Filmetc Heerlen
  • Vormgeving: Peter Wouterse van Wout Design Nuth.
Een kleine impressie van het boek

Blijf op de hoogte

De bouw is in volle gang en elke dag gebeurt er wel weer iets. Wil je op de hoogte blijven? Volg ons dan via onderstaande kanalen!